Het geheim van de alchemilla mollis

De alchemilla mollis is goed te herkennen aan de speciale gekartelde bladeren. De bladeren voelen zacht aan, dit komt omdat er erg veel haartjes op het blad aanwezig zijn. Als het geregend heeft blijven de waterdruppeltjes op het blad liggen, waardoor het net kleine pareltjes lijken.

De pareltjes van de alchemilla mollis
Er zijn door de jaren heen verschillende verhalen ontstaan over deze pareltjes, waaronder het verhaal over de Alchemisten. Alchemisten (vandaar de benaming van de plant) verzamelden de druppeltjes die na een regenbui nog op het blad van de plant lagen. Zij beschouwden dit water als het ‘puurste hemelwater’ en dachten dat dit de ideale grondstof was om goud mee te maken.

Geneeskrachtige werking vrouwenmantel

Nog voor deze tijd werden de bladeren gebruikt voor vrouwen die te kampen hadden met menstruatiepijnen en na een zwangerschap. Tegenwoordig wordt de plant nog steeds als geneesmiddel gebruikt. Het kan goed werken bij een moeilijke spijsvertering, leverfunctiestoornissen of een maagontsteking. Daarnaast is het te gebruiken voor acné problemen, schaafwonden of vermoeide ogen. Zelfs bij reumatische aandoeningen kan deze plant de oplossing bieden.

alchemilla mollis

alchemilla mollis plant

Advies / alchemilla mollis snoeien

De alchemilla mollis senior is een vrij makkelijke plant. De plant zaait goed uit, vooral op vochtige plaatsen. Mocht je dit niet willen dan is het verstandig om meteen na de bloei, in de maanden juni en juli, de bloemen eruit te knippen. Dit is ook nodig als je wilt dat de plant nog een keer gaat bloeien. Voor een tweede bloei kan de plant het beste tot vlak boven de grond afgeknipt worden. Met wat extra voeding zal de plant na ongeveer twee weken weer met mooie bladeren komen. De plant kan het beste staan op een plek in de zon, maar halfschaduw is ook goed te doen. De planten zijn het mooist als ze in grote groepen bij elkaar worden gezet. Zorg er wel voor dat er ongeveer 30 tot 40 centimeter tussen staat. De standplaats is met een beetje zon

The following blog post Het geheim van de alchemilla mollis was first published to tuinplantenzo.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s